Jag vill börja med att säga att detta inlägget har legat som ett utkast i flera år, ja ända sedan jag startade upp bloggen som en flik på Kruts webbplats. Varför? Det beror till 100% på att detta är ett av mina passionsområden, som det är otroligt läskigt att skriva om. Det finns helt enkelt så otroligt mycket som jag vill säga. Jag ska dock försöka hålla mig så kort som jag kan.
Here we go.
I och med min bakgrund inom Informationsdesign med inriktning på rumslig gestaltning, så bara måste jag få prata om ett ämne som berör oss alla dagligen. Nämligen Kommunikation.
Som människor kommunicerar vi med varandra och vår omgivning på en rad olika sätt, då det muntliga bara är en liten del. Bland annat läser vi in information genom olika kognitiva aspekter där perception är en utav delarna som jag personligen tycker är extra intressant.
Perceptionen står för hur vi uppfattar vår omgivning genom våra olika sinnen så som syn, hörsel och känsel och spelar en central roll i vår informationsinläsning. Och ska vi prata siffror så räknar man med att upp till 80-90% av perceptionen sker specifikt via synen, och alltså är visuellt baserad.
I och med detta ser jag det inte bara som högst relevant, utan också så gott som oundvikligt att prata inredningsdesign utan att prata om visuell kommunikation. I min designprocess utgår jag tillsammans med mål, syfte och behov alltid ifrån vad rummet ställer för krav kring kommunikation. Kanske vill vi att miljön på egen hand kommunicerar "detta är en zon för återhämtning, fokusarbete, eller för lunchbreak"? Eller vill vi kommunicera att du befinner dig hos en organisation där inovation och nytänk är en central del i vårt dagliga arbete? Då måste vi designa med stöd för dessa funktioner genom bland annat färg, form och känsel som vi läser in via just perceptionen som jag nämnde innan.
För att förenkla hela processen brukar jag beskriva detta som att "rummet pratar med oss". Och som om det inte vore nog så pratar just rummet, inte bara i 2D (som tex på en skärm) utan faktiskt i 3D som öppnar upp ytterligare möjligheter.
Att använda rummet som informationsbärare i de fall som det finns tillgängligt, är för mig en självklarhet baserat på dessa tidigare insikter. Och en medie som bör användas till att kommunicera med dess användare i lika stor (om inte ännu större) utsträckning som övriga. Rumslig kommunikation glöms ofta bort, eller blir förbisedd av olika anledningar. Några utav dessa är kunskapsbrist, resursprioritering, kortsiktigt tänkande, undervärdering av design och att det är svårt att mäta resultaten av dess effekt.
Men! Det finns sätt vi kan förändra detta. I Krut jobbar jag en hel del med utbildning och att informera om effekter av rumslig kommunikation och dess betydelse på olika sätt. Bland annat pratar jag mer än gärna om detta i kontext kring varumärkesarbete, eller att förändra invanda beteenden på arbetsplatsen. Hör av dig om ditt företag är intresserade av en föreläsning eller workshop på mitt passionsområde; Rumslig kommunikation.

Comments