top of page
Sök
  • Skribentens bildAnna Jansson

Spatial design, vad är det?

Uppdaterat: 18 dec. 2023

När jag först startade och gav mitt företag namnet Krut Spatial Design(inredningsarkitekt företag in göteborg & stockholm), var det både en och två personer som inte gav ett ord ifrån sig. Istället nickade personen huvudet långsamt upp och ner, medan ögonbrynen tog en konstig form, med ögonlock som inte kunde sluta blinka frenetiskt.


Detta var egentligen inte första gången jag kom i kontakt med denna typen av reaktion kring ordet Spatial. Men det var första gången jag kände att jag inte vill fortsätta undvika ordet och maskera det med "inredningsdesign", "inredning" eller "inredningsarkitekt". För det är faktiskt (iallafall för mig), inte samma sak.

Jag har alltid förundrats över psykologin som ligger bakom egentligen all typ av design. Varför vi är en hel del personer som väljer den mest estetiskt tilltalande vinflaskan på systemet, eller varför ett företag upplevs som "oseriöst" om de inte har en professionellt utformad grafisk profil? Men allra mest intresserad har jag varit (och är fortfarande) över hur vi som människor uppfattar, informeras, navigerar och framförallt upplever och känner i och kring olika miljöer. Därför började jag för flera år sedan studera ämnet vidare.
Jag har kommit till insikt med exempelvis hur man informerar och kommunicerar ett specifikt budskap i en miljö. Hur man kan kan använda sig av kognition och perception. Hur man använder färg, form, ljus, ljud, perspektiv, retorik, grafisk form, arkitektur, konceptutveckling, inredning, visualisering och the list goes on med saker som jag fördjupat mig i. Ämnet som binder samman dessa kompetenser och intressen kan sammanfattas med begreppen Rumslig Gestaltning, eller alternativet som jag använder i företagsnamnet – Spatial Design.

Just ordet Spatial får många att skruva på sig och bli lite obekväma. De ord vi alla har hört talas om (och tycks ha en bättre uppfattning om), är vanligare ord för hur man utformar en miljö, så som – Inredare, Inredningsarkitekt, Arkitekt, Stylist, Dekoratör och liknande. Men Spatial (som är ett svenskt ord, tro det eller ej) är inte mycket krångligare än att det betyder Rumsupplevelse, eller Rumslig Uppfattning.
Sätter man ordet Design bakom detta, har vi helt enkelt ett beskrivande begrepp för att utforma den rumsliga upplevelsen. Inte så komplicerat som det låter, eller hur?

Rumslig upplevelse, vad är det då? Det låter ju inte riktigt som att det är samma sak som inredningsdesign kanske? Nä, det tycker ju inte jag heller. Men faktum är att inredning trots allt är en stor del av den rumsliga upplevelsen för oss människor i en miljö. Och därför är det ett enkelt begrepp att ta till när vi pratar om dessa saker.
För mig blir det dock lite som att hävda att det som gör en bra science fiction film, är endast skådespelarna. När det i själva verket är handlingen, musiken, effekterna, manuset med mera som binder samman en helhet, och skapar den där fantastiska filmupplevelsen. Samma sak är det med ett rum. Vi behöver alla verktyg i lådan så som ljus, akustik, material, färg, möbler och ALLT det som skapar en en helhetsupplevelse av rummet i fråga.

Krut arbetar med inredning som är en del av den rumsliga upplevelsen kunden önskar, alltså – Spatial Design!


109 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page